23948sdkhjf

Se listen: Her er de detailvirksomheder, der skylder coronamillioner til staten

I alt 25 detailvirksomheder optræder på en liste, som DR har fået aktindsigt i. Listen indeholder selskaber, der skylder coronapenge til staten

Opdateret 11/9-24 kl. 11:47 med kommentar fra Magasin du Nord

Opdateret 11/9-24 kl. 13:22 med kommentarer fra Deichmann og DK Company

Adskillige detailselskaber skylder den danske stat et større millionbeløb. 

Det viser en aktindsigt, som DR har fået ved Erhvervsstyrelsen. 

Mediet har fremlagt en liste med de 100 virksomheder, som har de største tilbagebetalingskrav rettet imod sig. 

I alt skylder 60.000 virksomheder den danske stat penge - for i alt 4,9 mia. kr. 

For de detailvirksomheder, der skylder mest, er der tale om et skyldnerbeløb på 126 mio. kr. - heraf 52,7 mio. kr. til faste udgifter og 73,3 mio. kr. til lønudgifter. 

Det fremgår ikke af DR's opgørelse, om de pågældende detailselskaber i mellemtiden har betalt coronamillionerne retur til staten.

Coronahjælpen i tal

  • Under coronakrisen udbetalte Erhvervsstyrelsen cirka 56 mia. kr. til cirka 370.000 lønmodtagere samt cirka 105.000 virksomheder og selvstændige gennem cirka 400.000 godkendte kompensationsansøgninger. 
  • Disse ansøgninger er samlet i cirka 273.000 slutafregningssager.
  • I forbindelsen med slutafregningen har Erhvervsstyrelsen krævet omkring 4,9 mia. kr. 
  • Typisk er tilbagebetalingskravet oprettet fordi "den pågældende virksomhed har klaret sig økonomisk bedre gennem pandemien end virksomhedens forventning på ansøgningstidspunktet", lød det fra Erhvervsstyrelsen mandag
  • En række selskaber har også fået for lidt - her er der udbetalt omkring én mia. kr. ekstra.
  • Hvis et tilbagebetalingskrav overstiger 10.000 kroner, får virksomheden automatisk tilbudt en rentefri afdragsordning, som er fordelt i fire lige store rater og løbende over 12 måneder.

Kilde: DR

"Helt som forventet"

RetailNews har efterfølgende rettet henvendelse til otte ud af de ti største skyldnere fra detailbranchen for at høre ind til tilbagebetalingskravene. 

De to sidste selskaber i top 10 er begge gået konkurs i mellemtiden, så derfor har det ikke været muligt at træffe disse.  

Hos PWT Group og Flying Tiger Copenhagen er meldingen, at tilbagebetalingskravet "er helt som forventet". 

- Det kommer ikke bag på os. Vi har selv indberettet de nævnte beløb til Erhvervsstyrelsen – en stor del af tilbagebetalingen er allerede foretaget, og resten følger den betalingsplan vi har fået fra Erhvervsstyrelsen, siger Brian Børsting, marketingdirektør i PWT Group, til RetailNews. 

- Tilbagebetalingen skyldes, at virksomheden klarede sig bedre gennem pandemien, end forventningen var på ansøgningstidspunktet, hvorfor det naturligvis tilrettes på bagkant, tilføjer han. 

Kommunikationschef i Flying Tiger Copenhagen, Louise Müller, supplerer: 

- I vores tilfælde har vi ventet på den endelige opgørelse fra Erhvervsstyrelsen, indtil de i maj 2024 præsenterede os for en betalingsplan. Vores tilbagebetaling for coronalånet blev gennemført i august 2024, hvilket betyder, at vi har indfriet det fulde beløb for denne sag. Vi har ikke selv været herre over tempoet i tilbagebetalingen, da vi afventede Erhvervsstyrelsens sagsbehandling. 

"Altid til tiden"

Hos restaurantkæden Bone's kan direktør Jan Vinther Laursen fortælle, at man længe har afventet at kunne betale sit skyldige beløb tilbage til Erhvervsstyrelsen - og at man "i 34 år altid har betalt vores regninger - også til det offentlige og altid til tiden". 

- Vi betaler efter den opgørelse og anvisning, vi modtog 4. juli, tilføjer Bone's-direktøren. 

Også Magasin du Nord oplyser til at RetailNews, at man kan har tilbagebetalt "et naturligt tilbagebetalingsbeløb. 

- Erhvervsstyrelsen har, på baggrund af Magasins rettidige indberetninger, opgjort og godkendt det endelige beløb for delvis tilbagebetaling af lønkompensationen, som Magasin modtog i forbindelse med Corona-nedlukning af de fysiske forretninger den 19. marts 2020. Erhvervsstyrelsen har desværre haft en lang sagsbehandlingstid grundet travlhed, og Magasin har, naturligvis inden for styrelsens frist, fuldt tilbagebetalt det opgjorte beløb, oplyser stormagasinskæden. 

"Ingen kommentarer"

Fra skovirksomheden Deichmann lyder det, at man pt. afventer en slutopgørelse fra Erhvervsstyrelsen. 

- Dags dato afventer Deichmann stadig på slutafregning for coronafase 2, mens Deichmann har fået fakturaer vedr. coronafase 1, som alle er blevet betalt til tiden. Alle eventuelle restbeløb for corona støtte vedr. fase 1 og 2 er hensat i Deichmann årsregnskab, oplyser Thomas Christensen, nordisk direktør i Deichmann. 

- Vi ser det ikke som en milliongæld, da vi naturligvis efter genåbningen opgjorde vores dokumenterede reelle krav og sammen med vores revisor hensatte eventuelle restbeløb til fremtidig tilbagebetaling til Erhvervsstyrelsen, tilføjer direktøren. 

Hos DK Company understreger direktør Jens Poulsen også, at tilbagebetalingen er "helt forventet". 

- Kort fortalt har vi blot fulgt de retningslinjer og den betalingsplan, som er blevet anbefalet af både staten og også vores revisorer. Og vi har nu bekræftelse på det endelige beløb, som skal tilbagebetales, hvilket skyldes, at vi trak folk tidligere tilbage på arbejde, end vi forventede, da corona satte ind. Pengene tilbagebetales i henhold til de angivne betalingsfrister, siger han. 

Fra modegiganten H&M lyder det, at man på nuværende tidspunkt "ikke kan kommentere på nuværende eller fremtidige finansielle foretagender". 

Kings & Queens er ikke vendt retur på henvendelsen inden denne artikels deadline.

Ritzau skriver desuden mandag aften, at i alt 654 virksomheder er blevet politianmeldt "for snyd med coronahjælp" - det fremgår ikke af mediet hvilke selskaber, der er tale om. Og ej heller hvilke brancher de omtalte virksomheder kommer fra. 

Se i øvrigt resten af listen over detailselskaber, som skylder - eller har skyldt - millionbeløb til den danske stat, nedenfor. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.151